Friday, May 31, 2013

Kecik hati

Slm all.
Jumaat. 13/5
Tenang.slps dua hari yg mnyksakn.
Then tpat jam 3.30 td..
HOD dtg.ingt nk mntk sign claim.
Excited la..tbe trgerak hati nk surat2 lain jz in case ade yg xsign.
Tibe noticed satu claim ni..
Org yg pegi gcp kt miri.
Then nmpk satu nama yg sgt2 familiar.
N dy sama j freshie.cuma dy crc yg tltak kt pjhus. N involved in be study.

That was quite unfair bg sy.
Sy staff crc meh? :'(

Then tringt waktu course tu ade kt kuching.. Kmi yg kt sgh ni la btungkus lumus. Bukak kilang buku.
Mereka? -.-"

Last day course kt gcp ade sorf staff gtaw yg dy kna pi miri. I know he is innocent telling all sort of dat. Then dy tnya.
Adha join x? Yg dkt miri?

N i cant help it rather than jz be speechless

*n i dont care.aku upload nma dy.sbb seriously.
AkuKecikHati

Thursday, May 16, 2013

Selamat hari guru.

Slm.
Guru. BIG MEANING.
Sbb aku sgt phm mksd perkataan tu buat aku nk sgt jadik cegu.
Aku suka.enthusiastic sgt.
Seingt aku..start mula pndi bcakap aku gtaw kt mak.
Aku :  "mak.adik nk jadi cegu"
Mak :  "hang nk jd cegu apa?"
Aku :  "nak jadi cegu b.i (english)"
Mak :  "nk jd cegu kna la blaja.bg pandai.kna byk baca buku."
N alhmdulillah..buku tu je yg mlekat.. Rajin blaja xjugak..buku j byk baca.
Tp kn.mak..npe xdpt jugak sy jd cegu?
SEBAB ALLAH X IZIN.
Ade hikmah..
English spm aku xdpt A.
Ade hikmah..
Isi borang maktab salah.
Ade hikmah..
Aku isi borang s.p.a.
Ade hikmah..
Allah bg jadik nurse.
Allah maha pemegang hati.
N Dia dah aturkn hidup aku sblm aku lahir lagi.
Allah boleh buat dunia sesorang tu turn around 360 dengan izinNya.
ALLAH maha pencipta.
Kita  ni hamba kna bersyukur.
Klu dpt bnde free mst kna seronok kn.
N if dpt dr seseorang.. Kite msti bterima kseh sgt2 kt org tu..
Kite dpt oksigen free dr Allah..
Ade x kite terima kasih?
Kita dpt nyawa free.xpyh pki battery.
Berterima kasihkah kita?
Tepuk dada tanya iman.
Peringatan untuk sy dan sahabat2 jugak..
-------------------------------------- XD
Sekarang berbalik cerita hari guru.
Sorg staff kt tmpt kje ade crita nnt dy nk.mtk balik awl.nak beli kain pasang ntuk cegu ank2 dy.
Sgt sweet.
Teringat time tadika @ skolah rndh dulu..asal hari guru je mst smpi skit kpla nk bg hdiah ape.smua org ditanya..mntk pndpt...xpun mntk j kt mak..ade hdiah lbyh? Nak bg cegu..
Kanak2 betul.
1- TASKI ABIM NURUL YAKIN *xsilap aku..sbb slalu pggil TASKI ABIM LUMUT je.
2- SEK KEB METHODIST ACS LUMUT.
Ingat satu lagu cegu dulu ajar..
Kitorg slalu nyanyi time hari guru..
Lagu ni last smpi batch aku je..
Adik2 dah xbrapa tau..
    Hari pertama masuk sekolah
    X pndai mmbaca mengira
    Tetapi cikgu begitu tabah
    Mengajar kami sungguh sungguh
    Bermula ABC sampai Z
    Hitung 1 sampai 10
    Baru ejaan dan kira-kira
    Kami belajar dengan pandai / lancar *xpsti.
    Berkat kesabaran guru bijaksana
    Memberi pelbagai petunjuk
    Hari demi hari kami pun mengerti
    Pelajaran nilai nya tinggi
     Kami ingat setiap masa
     Jasa guru mendidik bangsa
     Sambutlah ini ucapan kami
    TERIMA KASIH CIKGU. !
Sekolah menengah.
Alhamdulillah.memang heaven on earth.
Satu tmpat yg xjumpe kt mne2.
Tmpt yg xdpt aku nk describe dgn hnya satu perkataan..
Sbb it will lead to a word : PRICELESS.
Sgt2 cherish stiap moment bila kt skolah. All girls. Sekolah agama.
Ade sorg mmbe sy tnya.
" x boring ka skolah all girls? "
Hbes.convent xpulak korg tnya..
*maaf.sy xtunding jari. Jz appoint sbb bila all girls skolah agam certain org pndg pelik.
Okay.
Sbnrnye islam pun xglk kn skolah bcampur.
Tp yg tu aku xdpt nk hujah. Ilmu masih xsmpurna.
From my point if view.
Seronok sgt.kt skolah ni aku blaja jd mtg sikit. *not too much.
SEKOLAH RAJA PEREMPUAN TAAYAH IPOH PERAK.
Beautiful.precious.
N then college life.
Xperlu lg nk crita pnjg.byk entry psl kolej.
I did enjoy my time.
N kt sini pun jd mtg stingkat lagi.
KOLEJ MARA KULIM (1 MONTH)
KOLEJ KEJURURAWATAN SG PETANI (3YEARS)
actually.agak sdih n sedikit cemburu bila tgk shbt2 skolah masuk Universiti..
*sy manusia biasa.xlari dr rasa cemburu.
Smpi ade satu hari sy mntion perasaan sdyh tu kak ayah..
N a few days later mak kol n bgtau yg ayah kcik hati sbb sy ckp mcmtu.
Maafkan adik ayh.
Ayah ckp.untung ape dpt kolej jururawat.at least kaki sblah dh dlm government. Tu ktanya..
Alhamdulillah.sekarang 2 belah kaki dah dlm government..cuma belum ditambat betul kaki tu..
*belum confirm lohh
Alhamdulillah.skrg sy phm mksd ayah.
Terima kasih ya Allah.
Terima kasih Ayah.
Terima kasih cikgu2.. Sahabat2.. Rakan2.. Seperjuangan.. N sesiapa yg membantu secara langsung or x..
Really appreciate it.
Tq.salam
-kuching,sarawak-

Random! #testing

Sedih.out of no where. :(

rindu org dlm gmbar ni 

Wednesday, May 15, 2013

ALHAMDULILLAH #2 \(*.*)/ KHASSi ENTRY

 salam.
seronok bila dgr 2 nana yg sy syg inshaAllah dah jumpe the one.


    1. anis amalina
    2. nurul nawafil * sorry,aku xd gmbar kau dlm blog.xnk bukak fb takut kantoi update time keje =)
lol.sy siap mention nma lg tu, n for my syg NIK NOR AMALINA AMIR NUDDIN.
tahniah, bakal ke jinjang pelamin. InshaaAllah..aku balik raya. nnt aku g klate okeh =)
semoga berbahagia ke anak cucu. jlnkn tanggungjawab sebagai seorg isteri yang solehah.
inshaaAllah. >.<

alhamdulillah. i am happy.

slm.
7 months +.
long enough for me to be mature setingkat lagi,
seblum ni mcm xenough,

reflect balik dlm 7 bulan ni.ape yg aku gain spnjg ade kt bumi org ni.(even though masih dlm malaysia)
n seriously, byk bnde jadi.
  1. homesick melampau.
  2. "cegu"
  3. conflict transfer
  4. internal transfer
  5. jealousy
  6. houses
  7. rental
  8. car loan
  9. lonely
  10. and bcos of those mentioned tu buat aku lagi kuat.
- sebab aku ade shabat2 yg walau baik, xkisah kt kuching or kt smnnjung,
dorg still jauh dmata dkt dihati..ecehhh
 no. seriously, mmg sgt relieved dpt share.sbb they know me well enough.
=)


Wednesday, May 8, 2013

GELAP.REVIEW. (MUST READ)

salam. rabu.
3 hari selepas hari gelap malaysia.
sy hanya anak muda yg diasuh n ddidik n dbesarkan dgn cara hidup islam.
n yes.saya perlukan lebih dr itu.
islam sempurna.tp tidak saya -.-"
maaf jika ianya agak offensive kpd mana2 pihak.ini cuma lahir dr hati kecil sorg anak malaysia.
yg ingin perubahan.kearah yang lebih baik. inshaaAllah

n sy petik ayat seorg saudara seislam.n yes.SY SOKONG kata2 beliau.

maaf again if post ni agk offensive kpd certain pihak.MAAF. u.u
Kata orang tua...

Kamu orang muda, tak pandai bersyukur. Kamu lahir dalam kesenangan. Nikmat dari titik peluh kami dahulu.

Kami melawan penjajah untuk merdeka. Berperang dengan Jepun untuk pertahan tanah air. Berperang dengan Cina pada 13 Mei untuk pertahankan Raja Melayu.

Pertahankan hak bumiputera. Sanggupkah kamu serahkan negara ini kepada pendatang Cina?

Anak muda jawap...

Kalian orang tua sudah selesa. Kalian sudah ada sebidang tanah. Kalian sudah ada sebuah rumah. Kalian sudah ada kerja, gaji dan pencen. Dahulu, kalian mengaji percuma. Kami, belum habis mengaji sudah berhutang. Habis belajar, belum tentu ada kerja. Kalau bekerja, belum tentu boleh miliki kereta, rumah, dan tanah. Mahu makan sekali sehari pun susah.

Ya, benar. Jepun sudah pulang. Inggeris sudah berundur. Namun kami dijajah oleh bangsa sendiri. Melayu korup dan khianat. Membiar bangsa sendiri hidup melarat. Dahulu, meski dijajah, kamu masih boleh memiliki rumah sendiri. Kini, meski merdeka, kami hanya mampu menyewa.

Dahulu, demi mempertahankan tanah air, kita menghalau Joseph, Donald, Mizuno, Kozumi. Kini kita hanya berdiam diri ketika tanah kita dirampas oleh Mahmud, Muhammad dan Abdullah.

Kamu pinta kami berwaspada dengan Cina dan India? Tapi kamu import Indon, Myanmar dan Bangla? Kamu minta kami waspada dengan Cina, tapi mereka lebih prihatin tentang nasib kami berbanding Melayu, bangsa sendiri. Kamu minta kami berwaspada dengan Cina, tapi Melayu itu yang merompak tanah kita. Kamu pinta kami waspada dengan Cina, tapi Melayu itu yang berdusta.

Saya masih ingat. Ketika anak Melayu bawah umur dirogol oleh pembesar Melayu, Cina yang dikutuk hari ini bangkit membela. Beliau (LGE) akhirnya dihukum penjara.

Kamu kata, Cina mahu hancurkan kita. Tapi yang dibina Melayu, roboh dan runtuh belaka. Kamu kata, Cina mahu kita binasa, tapi Melayulah yang merompak harta negara, merampas Royalti dari negeri yang mempunyai penduduk Melayu paling ramai.

Kamu kata, DAP benci Islam, tapi peruntukkan Islam dilipatganda berjuta-juta. Kamu dakwa UMNO bela Islam, tapi roboh masjid, tutup sekolah agama, sekat dakwah, batal biasiswa agama.

Kamu kata DAP rasis, ultra cina dan benci Islam, tapi Zairil Khir itu Melayu, Islam dan anak pemimpin UMNO. Lalu kami tanya, mana calon Cina dari UMNO? Mana calon Melayu dari MCA?

Kamu kata, Cina itu musuh kita. Saya tanya, jiran rumah kita siapa? Bermusuh dengan jiran bukan ajaran agama.

Kamu kata, mesti bantu Melayu kerana Cina semuanya kaya. Kami tanya, Ah Chong, penjaja sayur yang mengayuh basikal itu berbangsa apa?

Kamu kata, berpakat dengan Cina DAP haram. Kami tanya, MCA dan Chua Soi Lek itu Melayu?

Bila kami hormati Cina, kamu kata kami lupa asal usul. Yang kami ingat, kami berasal dari negara Malaysia yang berbilang bangsa, Cina, India Kadazan, Murut dan sebagainya.

Kamu kata, hanya BN yang boleh memerintah. Kami kata, Penang lebih cemerlang di bawah DAP, Selangor lebih maju di bawah PKR.

Malaysia apa yang kamu gambarkan kepada kami?

Kami inginkan Malaysia yang lebih damai. Warganya aman tanpa mengira bangsa dan keturunan. Kami tidak perlu memaki dan mengutuk Cina untuk membela Melayu. Kami anak Malaysia!

Semoga rakan-rakan Cina dan India saya tabah dalam menghadapi segelintir ultra Melayu yang nakal.

Kredit kepada
Mohd Ihsan Fadhli Che Min
Warganegara Islam

sy.shbt2 saya.guru2 sy.ustaz ustazah sy.teman sekerja sy.kwn2 senegara sy.kwn2 luar negara sy.
terima kasih.
anda2 buat sy berfikir.
berfikir untuk bersyukur.
bersyukur untk dduk dalam negara yg ramai kaum.

key off.

Saturday, May 4, 2013

post title

 assalamualaikum.
satu ucapan salam yg flexible.xperlu tmbhn 1m***, sejahtera..dsb.
by d meaning itself dah mmbawa mksud kita mendoakan seseorang.
cukup kt situ je, -.-"

040513
supposed to be bahagia.
bahagiakah ?

dah.cukup kt sini.


popular post