Wednesday, October 31, 2012

#2

ayah saya laaa~~~



 lol.tudung yg sgt2 sengal.


 seorang wali menikahkan anak beliau.

salam.all.
my ayah,klu ayat crita kongsi boleh dpt gelaran ayahanda la sbb dy dulu kje post master,so jajahan2 lumut n manjung dy pnah pgang,giler bangga.hahahahk.
lol xla..ayah jz org yg sgt suka bmsyarakat.since dr muda(based on crita mak la).
n thus bila da pencen ni dy still aktf.ke masjid.sgt2 rjen.bukan nk puji ayh sindri...
tp btul la xkan nk puji ayh org lain kut?since ade ayah sindri yg nk dpuji kan?

nama pun anak,ayah luar nmpk cool.sumpah coolio,ape2 nmpk bersistematik je kerja,ye la da lama uruskan hal ank2 buah.huhuhu,

oke then bila da pencen duk umah,xd mnde ape nk biuat,so ayh rjen la tlg mak kmas umah,mak msk,pastu g skolah ptg...ayh mula la nk mgemas,yg result nye.mak balik skolah dah xbleh nk msk ptg tu klu xtnye ayh.sbb ayah akn kmas skmsnye,nk crik brg pun kdg2 kmi xtau. (sbb kami melekat perangai bersepah) biar sepah jnji sng crik.heheh.

n sgt2 superb garang (dolu2 la) skrg dah cool,relax, n sentimental value makin meningkat.nak2 ank bongsu  dy da duk kt srwk,,heheheh.

seriously,i did remembered when i was in form 1.i was enrolled to sek raja p taayah,ipoh,which was a boarding school.n seriously we r not allowed to meet our parents a few weeks since we r still in orientation week.until one day.we got d chance to meet our parents.

n nk tau ape 1st thing ayah ckp?"hurm da 17 hari dr tarikh hg enrolled msuk sini bru boleh jmpa kan?"erk?seriously.i dont even count bper hari dah enrolled.sumpah xkira.n xsgka.
mak siap mention ni "ayh hg duk tgk kalendar n tnda pgkah kt kalendar tu"
oh ayh.sgt sweet.i know u love me soooooooo much.tq =)

n sgt byk jasa yg xmampu sy bls.not for entire life.sumpah x.seriously,
ayah, i love u

Tuesday, October 30, 2012

beliau mak saya.

salam.
masih dlm mood 360°




menjelang sebulan post 360°,& there's only 4days left to 3rd november.i did wanted to post something about 
4 PEOPLE WHO DID INSPIRED ME A LOT!


#1








mak saya! haruslah kan?
sgt2 syg beliau.since dr sekecik n seberat kotak pensel kpd sberat bbrapa guni beras mak byk support,
physically,mentally,emotionally,n seriously i do admit sometimes i did take her for granted,n sometimes i did felt dat im all alone.i think i didnt have anyone to share problems or whatsoever,but these few months before i was posted here (sarawak) .. i did realize.
sooooooooooo many things she had done to me i dont even thank her properly,every single day she will ask me, "nak mkn ape harini?" "nak masak ape harini?" 
"ape ye lauk today?" "nnt hang tlg mak buat ni ye.?" "nnt hg tlg ajaq mak msuk pendrive kt laptop"
"nnt hg tlg cek gula mak pki mesin tu ye" "hang tlg mak lipat kain,mak masak kt hg"

n mmg tiap2 pagi sengaja je sy,apis&soleh n kdg2 bncat n kak muni balik umah,mmg sje je kami mls bgun subuh sendiri sbb kami tau.kami akn dgr ayat ni,,
"muni,,,hasrat,,,hasni,,hapis,soleh,...BANGKIT!!! da nk siang da ni..da cerah baru nak bangkit subuh..hampa ni la kan...blablabla....mcm mana la hampa ni nk duk ghumah org.bangkit lmbt...subuh masa singkat ja,awat hmpa pyh sgt nk bngkit,,,blablablabla..hat yg tua ni pun liat sgt nk bngkit...blablabla" n akan berterusan selagi kami xbangun..

unik kan?tu yg mybbkan kami syg kat mak.

myb certain org akn kata tu mcm irritating,mmbebel n so on.n yes she is mmbebel.but its for our own good.
n yes.sounds cliche,tipu la klu x pnah melawan mak sbb x setuju itu ini,tp yes.when u r not around with her, seriously u'll missed those memories, alhamdulillah my mother masih sihat.(with controlled DM) but what i meant here is,bila kita dah kuar dr rumah.eg: kerja,study, kawen & etc.. seriously masa2 yg di-spend ngn mak tu gase sgt2 berharga.sgt2..n bila da jauh ngn mak tu baru la gase btpa kita beruntung kerana masih dikurniakan seorg mak kpd kita.

cuba kite sit back relax,,renung tgk shbt2 kita yg khilangan mak.yg da xd tmpt dorg nk tnye ape2,
as for girls.nk tnye hal2 menses.signs of puberty,
sbb xpnah lg la tgk budak skolah rendah drjah4-6 dtg klinik pesakit luar,.nk jumpa Dr. mntioning yg dy nk tau psl puberty.sumpah xrajin lg jumpa!

n here,mak.i think xperlu ayat pnjg lg,if hati xinto it kan mak,tc.adik syg mak.

Wednesday, October 3, 2012

terima kasih ALLAH

SALAM all.
360darjah yg pernah aku post.
alhamdulillah.kini aku makin faham dgn mendalam maksudnya.

 "Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang" (QS. An Nisaa 4:100)

 Maka mengapakah mereka itu tidak mengembara di muka bumi, supaya memerhatikan bagaimana akibat orang-orang kufur yang terdahulu dari mereka? Dan (ingatlah) sesungguhnya negeri Akhirat lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. oleh itu, mengapa kamu (wahai manusia) tidak mahu memikirkannya? (QS Yusuf 12 : 109)

 Dan beruntunglah bagi orang-orang yang berfikir.

(yaitu)orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia.Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka."(QS. Ali 'Imran, 3:191)


Allah always with us.

Just when you thought you were falling, He always there for you. Through the good times and the bad. To hold you close and dry your tears.



popular post