Wednesday, December 14, 2011

menggedik seketika

farewell nite 1/09
park avenue hotel,s.p
1 dec 2011

photo by : adha.ummi.alieda
edited by : adha.
models : my beloved colleagues















thats all.. TQ


JURURAWAT BIDADARI SYURGA

Bismillahirahmanirahim
Alhamdulillah... sekali lagi diri ku yang kerdil ini diberi kekuatan oleh ALLAH SWT untuk bertinta di teratak sederhana kesayanganku. Tulisan kali ini sekadar tulisan biasa namun khas ditujukan buat sahabiyah sahabiyah yang sama sama berjuang denganku dalam satu medan jihad. Mungkin pada pandangan insan yang tidak memahami, medan jihad ini adalah satu medan biasa yang tidak punya makna apa apa. Namun bagi diriku... inilah medan jihad yang kupilih melalui istikharahku, melalui rayuanku buat sang KEKASIH yang agung dan akhirnya DIA menempatkan aku di sini yang kuyakini bersama suatu hikmah.

Seringkali ku dihujani dengan soalan
Mengapa memilih menjadi jururawat?
Apatahlagi soalan dan kerutan wajah kerap kali terpamer dari barisan sang akhwat. Malah ada yang mengatakan profession jururawat ini jarang ditemui bagi mereka yang memilih dakwah sebagai jalan juang hidupnya. Pelbagai persoalan yang dilontarkan...
Kerja jururawat yang tidak tentu masa menyukarkan gerak kerja dakwah
Pemakaian jururawat yang tidak menutup aurat dengan sempurna
Pekerjaan jururawat selalunya sinonim dengan wanita yang tidak punya fikrah agama.

Walauapapun persoalannya... pesananku sedikit sahaja
Janganlah menilai sesuatu secara superfisial sahaja. Bukankah para ummul mukminin juga terdiri daripada mereka yang menjadi jururawat. Bidadari bidadari syurga ini merawat pejuang pejuang agama yang berkorban, bertempur dalam perjuangan demi menegakkan kalimah LAILAHAILALLAH.

Kadang kala sering bertanya kepada diri sendiri, mengapa berjumpa tarbiyah setelah berada dalam perjuangan mujahadah menjadi jururawat. Sesungguhnya manusia dikurniakan akal untuk berfikir. Maka percayalah, setiap insan itu punya tanggungjawab masing masing. Dan sesungguhnya takdir ALLAH itu adalah yang terbaik buat dirinya. Biarpun kadang kala dirimu tidak rela untuk duduk ditempatmu kini, namun carilah kemanisan dalam setiap aspek kehidupan dengan berbekalkan bunga iman dan taqwa.

Kerinduan bertaut pada sang naqibah
Sesungguhnya dia begitu memahami kerjaya seorang jururawat. Malahan, naqibahlah yang menyapu air mata duka setiap kali diuji berkaitan dengan kerjaya ini. Naqibahlah juga yang meminjamkan bahu untuk menangis setiap kali mendengar kejian terhadap profesion yang amat kucintai ini.

Teringat akan satu peristiwa di mana kami sekelas mendapat panggilan temugduga dari hospital luar negara. Hatiku gembira bukan kepalang apatahlagi sifatku yang suka mengembara. Namun akhirnya berakhir dengan kesedihan apabila mereka menidakkan pemakaian tudung di hospital mereka. Sesungguhnya ku belajar sesuatu hikmah. Sememangnya aurat sering kali dipandang remeh dalam bidang kejururawatan. Malah ada yang mengatakan tudung menjadi punca jangkitan. Sungguh menghairankan... sedangkan jika difikirkan dengan logik akal, lebih banyak sumber lain yang boleh menyebabkan jangkitan seperti tali leher, pen dan sebagainya.

Naqibah menitipkan pesannya, sekiranya berhadapan dengan situasi sebegini, ALLAH ingin menguji kekuatan iman. Apatahlagi buat insan insan yang ada fikrah dan pemahaman ISLAM. Jangan dirisaukan tentang rezeki kerana ALLAH itu adil pada setiap hambaNYA. Kuncinya hanyalah kesabaran dan tidak pernah putus asa untuk meminta dariNYA. Sudah tentu kita tidak tegar untuk melihat maruah ISLAM dipijak pijak sebegitu rupa bukan?

Naqibah dan cermin ajaibku merupakan sumber kekuatan yang ALLAH pinjamkan buat masa itu. Apatahlagi di kalangan cermin ajaib, masing masing berasal dari bidang yang sama.. maka lebih mudah memahami, namun apa yang kutakuti adalah diriku kini... jauh dari naqibah, jauh dari cermin sakti... mampukah aku menjadi seorang jururawat muslimah?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Siapa dia jururawat muslimah? Persoalan yang kelihatan mudah untuk diberikan jawapan namun ingatlah, mulut itu lebih mudah menuturkan kata kata berbanding jasad mu melakukannya. Mari kita bermuhasabah diri, kriteria kriteria jururawat muslimah, inspirasi bersama buat srikandi Ansorullah...

Bagiku, jururawat muslimah itu, di mana saja dia berada, dia sentiasa membawa tarbiyah ISLAM bersamanya. Sebelum memulakan sesuatu dia mengucapkan Bismillahirahmanirahim, setelah selesai, dia tanpa segan silu melafazkan Alhamdulillah. Sesungguhnya tarbiyah ISLAM itu akan jelas kelihatan melalui perlakuan. Amal ibadahnya sentiasa terjaga. Sanggup dia mengambil masa untuk menunaikan solat malah mengingatkan para pesakitnya agar tidak lupa sujud kepada ALLAH SWT. Kerana bagi dirinya, dimana dia berada, dia perlu sentiasa mengingatkan bahawa kita ini adalah hamba, kita harus sentiasa sujud meminta dari yang Maha Esa.

Bagiku jururawat muslimah itu, sentiasa memandang setiap individu dengan kaca mata dakwah. Pesakit yang dirawat bukan sekadar sakit luaran atau tubuh badan tetapi juga sakit hatinya. Rawatan tersebut bukan rawatan biasa tetapi rawatan menghidupkan hati dengan membawanya mengingati ALLAH SWT. Peristiwa di mana seseorang telah masuk ISLAM setelah mendengar Rasulullah SAW mengucapkan Bismillahirahmanirahim. Jururawat muslimah mestilah kreatif dalam mengatur catur dakwahnya.

Bagiku jururawat muslimah itu, perlu sentiasa berani. Dia tidak perlu gentar untuk membawa nama ISLAM. Diriku amat tertarik dengan penggunaan lencana lencana yang bertulis seperti 'Palestin di hatiku, Fear ALLAH' dan sebagainya pada uniform jururawat. Sekurang kurangnya pesakit dalam melihatnya. Biarpun kita tidak tahu hasilnya, namun hanya ALLAH swt sahaja yang bisa menilai setiap perjuangan dakwah.

Bagikut jururawat muslimah itu, harus tidak pernah kenal erti penat. Biar kerja tidak menentu masa tetapi sentiasa punya ruang untuk memikirkan gerak kerja dakwah. Mungkin langkahnya sudah tidak seligat dulu, namun dia percaya pada istilah menarik rambut dalam sepinggan tepung. Segala galanya perlu diaturkan dengan berstrategi kerana sesungguhnya muslimah tarbiyah itu sudah pasti puny kebijaksanaan mengatur masanya..

Bagiku jururawat muslimah itu adalah jururawat sebenar bukan sekadar di tempat dia bertugas tetapi juga pada luar waktu tugasannya. Dia bisa merawat hati keluarganya untuk mengamalkan ISLAM, dia bisa merawat jiwa suaminya yang lelah berjuang dalam gerak kerja ISLAM, dia bisa merawat kehausan anak anaknya yang perlu dibelai untuk membentuk mujahidin dan mujahidah ISLAM. Sesungguhnya dia bukan sahaja jururawat dirumahnya, malah untuk masyarakat sekelilingnya. Dia menjadi penguat dalam menguruskan aktiviti dakwah ISLAM disekitarnya. Dia berusaha merawat hati hati yang sakit dengan tarbiyah cinta ISLAM... subhanALLAH

Alangkah baiknya jika ciri ciri jururawat muslimah itu ada dalam diriku dan dirimu. Rasa takut juga melanda hati, mampukah diri ini menjadi seperti yang diimpikan. Buat srikandi bunga agama, ku mohon doa dan bimbinganmu, sekiranya diriku sudah terlalai dan hampir tersungkur di jalan yang panjang ini, maka hulurkanlah tanganmu, ingatkanlah diriku betapa indahnya perjuangan merebut cintaNYA berbanding hidup hanya kerana dunia yang hina. Janganlah kalian membiarkan aku terus hanyut dan akhirnya menjadi seorang yang tewas dan lari dari medan pertempuran.

Buat mereka yang bergelar jururawat, adakah dirimu benar benar telah menepati kriteria seorang jururawat muslimah? Adakah kerjaya ini yang kau temui dalam istikharah malam mu? Sesuci mana niatmu dalam mengatur langkah merawat pesakitmu? Adakah semuanya kerana ALLAH? Maka jika jawabmu semuanya kerana ALLAH, jangan sekali dikau tinggalkan kriteria jururawat muslimah itu dari dalam dirimu. Bawalah ISLAM dan perjuanganmu itu biar kemana sahaja dirimu dicampakkan. Yakinlah, jururawat itu profesion yang sangat mulia, Janganlah dikau cemarkan kemuliaannya sebaliknya teruslah menghiasinya dengan indahnya akhlak dan pekerti dirimu. Seboga semuanya hanya kerana ALLAH...

Ya ALLAH jadikanlah kami bidadari syurga!

CREDITS TO HERE



Friday, September 16, 2011

HDU

salam there,
serious nak share something here..

15/9 (8am-3.30pm) duk kt HDU..(haemodialysis unit)

so ade la nmpk 1 scene yg mmg xbleh lupe.
tp seblum tu nk introduce sket.HDU ni tmpt psakit2 ngn mslh renal,,which is commonly nye
ESRF(end stage renal failure) yg mne kidney nye gagal nk berfungsi dgn baik.
n then those pesakits kne dtg hdu ni la nk cuci darah dorang mmgunakan dialyser yg bertindak sbg pgganti buah pggang dorg..n slalunye psakits kt sini sgt2 pndi nk prepare ntuk dialysis mreka..dorg leh rilek dtg,,tmbg brt,,amek b/p..n prepare brg..then smpi giliran dorg psg sindri. n staff nurse kt sne tolong insert needle je.klu pt tu sorg2 laa...klu ade waris ag best.sume waris dy buat.da la cekap giler..best sgt tgk,n ade gak la tolong2.tp bese la..kmi budak baru belajar..

n then ade 1 scene ni,,ade la sorg psakit tu bpangkat datin hajah..
n had her own bibik.dr awl pg lagi my friends da prasan something.
anak datin ni nye prangai agak "cukup diajar"
the way that he gives that bibik kueh for his mother pon cm nk xnk je.mmg "cukup ajar" laa
ade time bibik duk rehat..kmi yg amek bp datin tu..ingt nk tlg tles dlm buku...
tp datin x bagi.suh kmi tules kt tisu je.then im wondering.bile nk catit dlm buku ye?
then i was asked by that datin pggil bibik.
leh la datin tu wat kering je." nah.catit b/p ni dlm buku"
n im speechless..td nk tolong tles x bg.n then now suh bibik tules?
n then time da siap dialysis.mmg sgt geram tgk nye..
bleh main "tengking2 manja" ngn bibik.hello brader..kmi ade kt situ wokey?
sopan la sket.sian kt bibik,,mmg la bibik tu slow.tp bibik la yg jg dialysis mak ko
bgung btul.!

at last sy pon ade la ckp2 ngn my kwn2.cik kym ,nyda n k,geetha.esp kym la yg plg mrh skali bcoz of these incident,,then i mentioned to her..
"kymah.sbb tu kot noo kite jdik misi.x jdik bibik,,klu kite2 ni yg jdik bibik,xpsal2 kite lak yg tengking2 manja ngn majikan.n tgk keje xsmpi shari beg2 barang kite dah duk luar umah.kite kne buang keje.hehehehe"

alhamdulillah ya Allah.jadikan sy seorang nurse to be.

pss: Miss A,rndu ah!



Sunday, September 11, 2011

dilemma

salam there.(if there's any)
exam mood.(raya mood pun ta hbes ag..)
ganbatte ye hasni?ko kne bg terbaek! klu ko xnk yg teeeeeeeeeettttt..
deal! ye mak ku syg?
adik xnk tettttttttttttttttttttttttttt..
so adik wat terbaek.!
btw,mak,,thnx sgt2.
for what u'd done to me spnjg sy been living 20 tahun 2 bulan ++ ni..





hasniey-write

Saturday, August 13, 2011

finalis project

project lama.maaf.

a piece of art @ junk?








yey ramadhan!

salam there.sehat?alhamdulillah.....
im really sorry,
sorry for not updating diz blog tua for jgka masa yg agak lme.since lately byk sgt3 problem yg perlu di-setel.
owh!its ramadhan again.alhamdulillah ya Allah.dpt lg Kau petemukan aku dgn ramadhan..smuga ramadhan ini dapat memberi 1001 keberkatan kpd diriku dan umat islam seluruhnya..
o allah.insyaAllah da 13 hari kite berpuasa.sometimes sku slalu btnye kt diri sindrik,,ape yg aku da wat dlm mse 13 hari berpuasa..quran dah brape juzuk?smpt ke khatam dlm bln pose ni?ke aku hbeskan masa2 senggang aku dgn Fb-ing dan blogging saje k??atau aku duk maen2 smpi ibadah wajib aku wat rilek je mcm bkn dlm ramadhan?nauzubillah..aku slalu dgr ustaz2 @ ustazah2 duk bg crmh,,mentioning dat yg ramadhan ni adlh universiti,@ they called it as UNIVERSITY RAMADHAN....sbb t di penghujung ramadhan kite akan nilai balik diri kite,,bolehkah kite menggulung sejenis ijazah,,?iaitu IJAZAH TAQWA.haish.rumit nk pkir. layakkah kite nk dpt degree tu?wallahualam....

ps: renung2kan dan slamat beramal..



hasniey-write

Saturday, July 30, 2011

aitt

salam there,oke.slps few episodes problem with my hati,now i felt relieve.dat perasaan dah maken oke.thn to u MISS A.
yela,at least sy ade some1 here yg i think i should care.
+my friends.yg baik sgt3.like.like.like.triple like!



Tuesday, July 19, 2011

ello there

salam all.ello there.there is sth yg kite xkn boleh spill sewenang wenangnye kt anyone even though bnde tu not a big deal pun..n i thnk dat thing is normal laa..hati kot..allah je boleh control hati kite ni..tp seriously.this damn thng slalu wat hati aku jdik porak perande.cmne ye?? o allah.plz.hide it. jgn smpi those thngs bcome too obvious..plz..


doa..

salam all.these two doa mmg bgus,dr segi makna pun bagus.insyaAllah.muge jd amln bsame..









hasniey-write

Wednesday, July 13, 2011

ya allah.help

ya allah.hanya kau yang paling memahami ape dihatiku tika dan saat ini.
aku xmampu ya allah


hasniey-write

Saturday, July 9, 2011

renungan bersama

Utk renungan dan ingatan buat sahabatku Muslimin dan Muslimat:Jagalah tujuh sunnah Rasulullah SAW setiap hari:

1.Solat Tahajjud.

2.Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari.

3.Jangan tinggalkan masjid terutama waktu Subuh.

4.Solat Dhuha,kerana ia kunci rezeki.

5.Bersedekah kerana Malaikat sentiasa mendoakan orang yg bersedekah setiap hari.

6.Sentiasa dalam berwuduk.

7.Amalkan istighfar,semoga jiwa kita sentiasa tenang.





Thursday, June 30, 2011

attn : ms hannan ahmad

dan aku paling rindu untuk bertemu kembali dengan semua dak batch 44.
serius gila aku rindu nak dengar gelak terbahak-bahak korang.
dan rindu nak buat nakal dan benda2 pelik.
kat u nih dah xboleh dah nak buat itu semua...
sebabnya dah campur laki..
sangat xprivacy lah..!

aku rindu gilak2 kau ulpa...




batch 44 pon aku rindu
*budak2 ibnu sina,ibnu haitham,al-khawarizmi dan as-syafie*
macam ensyirah,hasni,nisah ahmad,hanan,shayana,ojan,eywa




budak2 class aku 4 & 5 as-syafie(terdiri 20 lebih orang lah,agak2nye lah)
sudah hilang memori pasal sekolah ni...hehe (=_=)
*kueh*




aku pon rindu pada diri aku yg dulu...
*nakal dan kuat lazer*



sekian...
salam there,,
ini adalh petikan entry dr slh seorang sahabat yg sy sgt2 syg. ms hannan ahmad serious,sy sgt2 syg kt dy.+bile terbace entry yg agak lame+menurut penulis entry di ats,,dah lapuk..sy rse terharu sgt2,at last ade gak org yg sy ikhlas x expect dy rndu kt sy.n now she's missing me.where am i that time?ade rndu kt dy x?ish ya allah..alhamdulillah kerana telah mengurniakan seorang sahabat yang begitu baik buat ku.alhamdulillah..





tag # ? attn: ms.ciputchiapp

salam there,oke,as d title shows.,.
this blog da lme been created.so its been a lot tag yg dah dibuat n i thnk some of it da delete pun.no need to search in my archieve,sbb insyaAllah da xde,sbb long time ago.sy wat renovation besar2an yg mmbuatkan some of my entry didelete dgn sgaja.

kenapa aku ber-blog? requested by miss ciputchiapp.

oke,personally sometimes i felt like im done blogging since its been my tanah tmpat mgarut for almost...jap..nk kire..
6 years...since i was in secondary school.n diwaktu zaman sy xde follower.yg follow hanye diri sndrik.yla..zmn tu xbyk kedai macha ade wi-fi ag..hehehhehe.
oke.back to d question.
saya sejujurnya mngaku saya masih berfikir tujuan sy berblogging kerana.reason sy berblogging selalu berubah.antaranya..
1)aku x pndi ckp.so aku tulis,,
2)aku nk jdik pnulis terbaik
3)diari selalu hilang @ terlupe ltak mne,,so tulis blog-lah
4)aku sje biar blog ni lme...alang2 dah buat..biar j laa..truskan j..
5)i cant stop writing since i'd love to write+conteng+its another way to relieve stress..which is usually d last choice



hasniey-write

Friday, June 24, 2011

promised

salam there,,baiklah..as what i'd promise.here's d pics..well ppl, pic tells many stories rite?


apis pada pagi kenduri (before org2 nk prepare kenduri)
*nmpk kesian kn terlampau sejuk smpi tikar pon jdik nk wat slimut
-not mentioning yg dy mls nk amek slimut

oke,here's adlh skit sgt gmbo yg smpt disnap ntuk preparation kenduri..
yg len xdpt snap.teramat bz..




maafkan sy.ade 2 gamba j available.yg lain ade yg xpatut dpublishkn n whatsoever...


ayah potong kek pulut kuning,,,,


oke then pd mlm kenduri tu kak leh n her husband with ikhsan drop by .n these are pics yg dpt di-snap with ikhsan.aint he cute?

hmpir sume tmpt (ruang kosong) dy nk masuk.n that makes ade gambo dy duk dlm beskal+kotak n whatsoever.berumur 1 thun 3 bln.n stil duk mumbling.without any sound of word.hnye ade bunyi.. 'jejejejejejejej,bmmmmmmmmbbmmm' (-.-")



Tuesday, June 14, 2011

kampung fever!!

oke.its been a long time i didnt post any entry,dlm kpale ni byk idea nk jot down her,tp kesempatan nye xde.
oke,here's d story,by 9 june,sebaik saje balik dr fortuna nursing home* aku trus bersiap + berkemas sdikit sbyk n naik d only bas yg ade trus ke p.buntar.which is nearer to my kampung.then tahan gler mata xtidur,takut tlepas ke ipoh.+saya xtau jalan ke p.buntar.so,d best way is to stay awake.

so,alkisah bermula.smpi2 je.da bertimbun kerja yg perlu disetel,coz as i told yg mak+ayah+makteh+pakteh wat kenduri arwah by tomorrrow(10june) lpas solat jumaat,then ade menu daging masak hitam (atau daging masak coklat menurut kata s0leh)ikan sumbat bakar yg agak pecah perut dsebabkan oleh saya dan tukang bakar encik jemot.dan fyi,ikan itu telah disumbat oleh newly wed couple,encik pd dan kak lilly.yg 'sgt' pndi memasak,so,phm2 j la ape jdik kt ikan tu..

oke sgt byk nak tulis.tp lets make it simple.

10 june,bday soleh dan encik jemot yg merupakan hari kenduri arwah untuk allahyarham&allahyarhamah saudara mara kami yg telah lama meninggal dunia
meeting family

11 june hari yg sgt hectic.eventhough rumah kampung dah di renovate,tp not fully completed.so smbung la keje2 yg tak complete

12 june still smabung keje yg tak siap.non stop.men pki tukang sindri sbb kos nk renovate rumah sbnrnye da lari skit smpi perlu guna duet my ayah yg spatutnye kalu xkire perikemanusiaan ayah xpatut kacau sbb bukan rumah pusaka dy pun(ni kampung belah mak)tp ats dsr logik akal.ayh tolong coz dy tau who else lg nk bantu slaen dy.luckily abg balik kpg.so tolong jugak la ayah wat keje penukangan dy.

ptg 12 june baru beragkat dari kampung,balik manjung,.along with apisOleh(d 2 stooges)

up there are d pics yg ade yg lain x amik coz trlampo bz+sy tatau hset duk mane



hasniey-write

Thursday, April 28, 2011

khassi #2

salam there,here sy nk kongsi ngn u all,'bout girls2 yg sy sgt sgt sgt syg.
these girls are so fabulous,best,baik,hebat,gorgeous,mantap,fantastic,n bla3..


nurul adibah aqilah bt abd nasir
20.
d only one kwn yg sy ade time form 1.
up till now,she's still d only 1 kwn yg know me better.
+ she's d one friends yg xjudge sy based on luaran.
(well,shouldn't it suppossed to be like dat kn?)
sy syg sgt2 n rndu kt dy giler2.
now,eventhough its been a long time i didnt contact her,
tp ketahuliah anda sentiasa berada di hati saya..erk?jiwang.


nor insyirah bt othman
20
well.i know u well kn dear?
kite bru rapat when we were in form 4.d same class kn?
yet im d one yg tinggal time tu.sbb sume geng saya* habis kuar skolah.
then getting along with u adalah satu nikmat yg allah bg.
yup yat,u are d same level as dibaqila n org ke3 ni..
serious,allah Knows better n dat makes Him temukan kite kn?

anis amalina bt mohd saleh
20
saaaaaaaaaaaaaangat baik.
yg ni i get to know her when i was still in form 1.
but yet.she's the pro's n im the con's
langit ngn bumi dowh.
here,in sg.petani i get to know her very well.
since she's d one yg i know by the first day im her.heheheh.
ya allah.bersyukr sgt knal ngn dia dan mereka.



Segala puja dan puji itu hanya milikmu wahai Tuhan penentu segala takdir. Selawat dan salam buat Rasul junjungan petunjuk sepanjang zaman, Nabi Muhammad s.a.w dan ahli keluarga serta para sahabatnya yang umpama bintang-bintang bergemerlapan.

Ya Allah…

Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku seorang teman. Sedangkan ia adalah diluar jangkaan dan sangkaan hambaMu ini. Aku tetapkan baginya satu peraturan yang hanya Allah yang akan menentukan segalanya.

Ya Allah…

Dalam kekalutan begini, dia pergi menyendiri dan hanyalah dititipkan suatu pesanan melalui seorang teman buatku. Dimanakah salahku wahai Tuhan dan tunjukkanlah dimana silapku. Jangan Engkau biarkan aku begini tanpa diketahui apakah kesalahan yang telah aku lakukan terhadapnya.

Ya Allah…

Walau apa pun takdirMu keatasku, maka disaat ini aku tahu dia perlukan pertolongan. Oleh itu wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

Ya Allah…

Ampunilah daku dan sahabatku dan masukkanlah kami kedalam rahmatMu dan Engkau adalah Tuhan yang maha penyayang.

Ya Allah…

Jangan Engkau tinggalkan untuknya suatu dosa melainkan telah Engkau ampunkan. Dan tiada suatu aibnya, melainkan telah Engkau tutupinya. Tiada suatu dukanya melainkan telah Engkau hilangkan daripadanya. Tiada suatu hutangnya melainkan telah Engkau bayarkannya. Tiada suatu kesakitan melainkan telah Engkau sembuhkannya. Tiada suatu hajatnya dari keperluan dunia dan akhiratnya yang telah Engkau redhai dan tepat untuknya melainkan telah Engkau tunaikan segalanya baginya wahai Tuhan yang Maha Penyayang.

Ya Allah…

Lindunglah sahabatku dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya kesejahteraanMu dan mendadaknya seksaMu dan berbagai macam murkaMu.

Ya Allah…

Sungguhnya aku bermohon kepadaMu tabahkanlah dia dalam menghadapi segala urusan dan kekuatan dalam menerima petunjukMu.

Ya Allah…

Kurniakanlah kepadanya jiwa ketaqwaan dan sucikanlah. Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya.

Ya Allah…

Sungguhnya aku bermohon kepadaMu bagi pihaknya dengan sabaik-baik permintaan, sebaik-baik permohonannya, sebaik-baik kejayaannya dan sebaik-baik pahala baginya. Tetapkanlah untuknya, beratkanlah timbangan kebaikannya. Mantapkanlah imannya, tingkatkanlah darjatnya, terimalah solatnya dan ampunkanlah dosa-dosanya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu tingkat yang tinggi di syurga. Ya Allah perkenankanlah permohonanku.

Ya Allah…

Sungguhnya Engkau mengetahui apa yang aku rahsiakan dan apa yang aku perlihatkan, maka ampunkanlah kealpaan dan kelalaiannya. Dan Engkau mengetahui segala hajatnya, maka kabulkanlah permohonannya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu keimanan yang selalu mendampingi hatinya, dan keyakinan yang kuat sehingga dia mengerti bahawasanya tidak akan menimpa dirinya kecuali apa yang telah Engkau tentukan baginya dan bahawasanya apa sahaja yang telah menimpa dirinya bukanlah semata-mata yang meluputkannya. Dan apa sahaja yang telah meluputkannya bukanlah yang semata-mata menimpa dirinya.

Ya Allah…

Aku bermohon baginya kepadaMu iman yang dia buat cari kebenaran. Cahaya yang dia jadikan ikutan dan rezeki yang dirinya cukupkan. Ya Allah…jadikanlah dia cinta kepadaMu dengan hatinya seluruhnya dan rela kepadaMu dengan segala kemampuan dirinya seluruhnya. Ya Allah… jadikanlah cintanya seluruhnya hanya kepadaMu dan amal perbuatannya seluruhnya hanyalah untuk mencari keredhaanMu.

Ya Allah…

Apa sahaja yang Engkau jauhkan darinya dari hal-hal yang dia cintai, jadikanlah hal itu sebagai penguat untuknya mencintai apa yang Engkau cintai dan jadikanlah cintanya kepadaMu sebagaimana Engkau mencintai.

Ya Allah…

Cukuplah diriMu bagiku, tiada Tuhan selain Engkau. Hanya kepadaMu aku bertawakal. Dan Engkaulah Tuhan yang memiliki arasy yang agong.


ps: tribute to:-seruling senja
*farahanie,hajare,shin shaira,nisa othman,dibaqila n me.

popular post